Kirkehøjskole 2017-18

Fælles kirkehøjskole for alle sognene i Odder Provsti.

3 lørdage kl. 13.00-16.30 – 6 foredrag

Pris: 150 kr. pr. person for ét og for alle seks foredrag, inkl. kaffe mm. i pausen. Kontant betaling ved første fremmøde.
Tilmelding til Kirsten Lundager, ksl@km.dk / tlf. 2961 8939,
senest tirsdag den 3. oktober.

Lørdag den 4. november Hou Sognegård: Kl. 13.00

Per Lund-Rasmussen, lektor, cand.mag. i fransk og dansk
Per Lund-Rasmussen vil introducere os til et af verdenslitteraturens store værker, Den Lille Prins, og dets forfatter Antoine de Saint-Exypéry, som skrev det i 1943. På hver eneste side af værket understreger det rævens enkle budskab til den lille prins – et budskab, som man nok i disse tider kan lære noget af:
Man ser kun rigtigt med hjertet. Det væsentlige er usynligt for øjnene.

Kl. 15.00 Liselotte Horneman Kragh, cand.theol., tidl. sognepræst, nu forfatter og underviser
Rituallængsel?
Mennesker har altid haft brug for ritualer til at tumle det, der er usynligt for øjet. Det kan være alt for hårdt at bære livet alene. Mennesker har brug for at sætte det i en form, så vi kan dele det med hinanden, være fælles om at stå midt på glædens eller ulykkens plads. Mange i Danmark finder glæde og tryghed ved ritualerne i Folkekirken, som er langt den største og historisk set mest forankrede ritualudbyder i landet. Men ikke alle kan længere finde mening eller hjælp i de traditionelle ritualer. Og i denne individualiseringens tidsalder står individet da endnu mere frysende alene, for livets store begivenheder ruller naturligvis fortsat ind over os hver især, uanset hvad.

Kunne vi sammen – kirkevante og kirkefremmede – gå på opdagelse i, hvad ritualer er og kan og i den længsel, som manglen på (fælles) ritualer vækker?

Lørdag den 20. januar Alrø kirke og forsamlingshus: Kl. 13.00

Christian Hjortkjær, ph.d. og højskolelærer på Silkeborg Højskole
Skammens væsen er at skjule sig.

Når man skammer sig, slår man blikket ned. For at beskytte sig selv, og for at skjule, at man skammer sig. Men derved afslører man jo, at man skammer sig. Så spidsfindig er skammen. Skammen angår blikket, selvforholdet og følelsen af at blive afsløret. Alt det skal vi se, ved at se nærmere på Søren Kierkegaard og serien SKAM.

Kl. 15.00 Lone Vesterdal, sognepræst i Bramdrup
Tabets landskab – set fra troens gren

Ved afsked og tab erfarer vi grundlaget i tilværelsen: trofaste venskaber, familier, meningsfyldt arbejde, gode kolleger – på et splitsekund kan billedet ændres fuldstændigt. Sundhed kan blive til sygdom, venskaber kan briste, dém, jeg overhovedet ikke kan undvære, kan mistes, og stensikkert er det, at jeg selv engang skal herfra. Verden er ikke et sted for svage sjæle. Alligevel er verden det eneste sted, hvorfra kræfterne kan hentes. ”Jeg tror ikke på Gud”, skriver den engelske forfatter Julian Barnes, ”men jeg savner ham.” Hvorfor savner en ateist Gud? Fordi, svarer han, at udsigten fra troens gren – selvom det så kun var illusionen om en udsigt – nu ikke er så tosset (2013 ”Vejen op, vejen ned”, Tiderne Skifter)

Gennem billeder og salmer vil jeg pege på udsigten over tabets landskab – set fra troens gren.

Lørdag den 3. marts Randlev kirke og konfirmandstue: Kl. 13.00

Malene Fenger-Grøndahl, journalist, forfatter og foredragsholder med speciale i etniske minoriteter og religion. Hun er fast tilknyttet DR P1 og netavisen Sameksistens
Sigøjnere – et europæisk folk på kanten.

De er et folk uden land, og de udgør Europas største etniske mindretal. I dette foredrag følger vi romaerne, også kaldet sigøjnere – på deres lange rejse fra Indien til Europa, og vi ser nærmere på, hvordan det forfulgte folk lever i dagens Europa. Foredraget baserer sig på bogen ”Sigøjnere – 1000 år på kanten af Europa” (Aarhus Universitetsforlag), som Malene Fenger-Grøndahl har skrevet sammen med sin mand efter møder med romaer i 14 forskellige lande. Foredraget suppleres med billeder.

Kl. 15.00
Helle Skaarup, forstander på Løgumkloster Refugium
Altid Allerede Elsket

Denne titel er udgangspunktet for Helle Skaarups fortælling om sit liv med Peter Bastian. Helle er forstander på Løgumkloster Refugium. ”Vi fik 7 år sammen, og jeg vil gerne dele ud af alle de gaver, som jeg fik gennem mit møde og ægteskab med Peter”, siger Helle Skaarup. Bevidstheden som ressource og samarbejdspartner har været et omdrejningspunkt, og undervejs i fortællingen kommer vi omkring meget mellem jord og himmel.